Varmepumper er virkelig smarte, men hvordan i alverden fungerer en varmepumpe? Det er et spørgsmål, som mange stiller sig selv. Hvis du er en af dem, så læs med her. I denne artikel vil vi nemlig forsøge at give et (nogenlunde enkelt) svar på dette spørgsmål.
Varmekredsløbet – i korte træk
En luft til luft varmepumpe blæser varm eller kold luft ud af dens indedel (hvor en luft til vand varmepumpe sender varmt vand direkte ud i husets vandhaner, gulvvarmeanlæg og/eller radiatorer). Det kan den, fordi varmepumpen kan udnytte energien (varmen) i luften udenfor til at varme dit hjem op. Dette foregår i et ret komplekst system, men i store træk består varmekredsløbet af 4 dele, hvor kølemidlet cirkulerer rundt.
Ja, “kølemiddel” er måske et lidt misvisende navn, men det er dette, der sørger for, at dit hjem bliver varmet op. Kølemidlet har et meget lavt kogepunkt, hvor det bliver til damp, og det er denne damp, der gør hele processen mulig.
Fordamperen
Processen starter med fordamperen, hvor kølemidlet i væskeform bliver ledt ind i fordamperen, der (måske ikke overraskende) får kølemidlet til at fordampe. I fordamperen optager kølevæsken varme, som pumpen har hentet i luften udenfor, så den fordamper (koger).
Kompressor
Dampen bliver nu suget ind i kompressoren, hvor kølemiddel-gassen komprimeres, og der skabes et højere tryk. Når gassen komprimeres, øges temperaturen yderligere, og den varme, komprimerede damp bliver nu (under højt tryk) sendt videre til kondensatoren. Kompressoren er den del af varmepumpe, der forbruger strøm, men den bruger kun en brøkdel af den energi, som den producerer.
Kondensator
Fra kompressoren er kølemiddelgassen under højt tryk og på den højeste temperatur i varmekredsløbet, og så sendes den videre til kondensatoren. Her afgiver dampen sin varme og bliver igen til væske (kondenserer).
Ekspansionsventil
Når kølemidlet har afgivet sin varme og igen er blevet til væske, bliver det under tryk ledt til ekspansionsventilen. Ekspansionsventilen reducerer trykket (lader kølemidlet udvide sig igen) og sørger for, at det kun er kølemiddel i væskeform, der kommer videre i systemet. Og så starter processen forfra.
Fra væske til damp og tilbage igen
Kølemidlet starter altså som væske, der bliver til en blanding af væske og gas, når det kommer ud af fordamperen på lavtrykssiden. Herfra bliver det sendt gennem kompressoren, der sørger for, at det udelukkende er damp, der kommer over på højtrykssiden og til kondensatoren. Fra kondensatoren er kølemidlet igen en blanding af væske og damp, men ekspansionsventilen sørger for, at det udelukkende er væske, der igen bliver sendt over til fordamperen.
Nedkøling og afrimning
De fleste luft-til-luft varmepumper er i virkeligheden et klimaanlæg, der både kan bruges til at opvarme og nedkøle luften i dit hjem. Når varmepumpen skal køle indeluften, kører systemet baglæns for på den måde at tage varmen indefra og sende ud. Det er også denne proces med at vende kredsløbet, din varmepumpe automatisk igangsætter, hvis den opdager, at udedelen er iset til.
Har du ofte problemer med tilisning, kan det være et tegn på en fejl i varmepumpen. Danner der sig en meget stor ismasse på den udvendige del, skal du slukke anlægget og kontakte os – så kommer vi og ordner det. Du må aldrig fjerne isen med børste, isskraber eller andre redskaber, da det kan skade varmepumpens dele.
Lad en professionel servicere din varmepumpe
Kølemidlet er desværre ret skadeligt for miljøet, og det er derfor ikke tilladt selv at fylde kølemiddel på sin varmepumpe. Det er alfa og omega, at kølemidlet kører i et lukket system, og det bliver skiftet, når du får foretaget et eftersyn af din varmepumpe. De fleste varmepumper bruger mere end 1 kg kølemiddel, og der er krav om, at disse varmepumper skal serviceres af en professionel en gang om året. Bruger din varmepumpe mindre end 1 kg kølemiddel, kan du nøjes med et serviceeftersyn hvert andet år.
Miljøvenlig opvarmning
Varmepumper er meget mere miljøvenlige end andre former for opvarmning, samtidig med at du kan spare mange penge på din varmeregning. Faktisk er varmepumpen en fuldstændig CO2 neutral varmekilde, hvis din strøm kommer fra vedvarende energi. Derfor er det endnu vigtigere, at du lader en certificeret montør stå for installationen af din varmepumpe, så du ikke risikerer at påvirke miljøet og atmosfæren negativt. Kølemiddeludslip kan nemlig medvirke til klimaforandringer, så det er vigtigt, at kølemidlet kører i et helt lukket system.