Hvordan rengør og vedligeholder man varmepumper? Det spørgsmål kan vi hjælpe dig med at besvare her i denne guide. Vi fortæller alt, hvad du skal vide om varmepumpers funktion og pleje. Læs med her, og bliv klogere på varmepumpers rengøring og vedligeholdelse!

Forlæng levetiden på din varmepumpe med regelmæssig rengøring

Hvis du vil have din varmepumpe til at virke optimalt og have den længst mulige levetid, er det vigtigt, at du rengør og vedligeholder den regelmæssigt. Selvfølgelig bliver varmepumpen gennemgået, kontrolleret og rengjort, når du har en fagmand ude for at lave det lovpligtige varmepumpe service eftersyn, men det er ikke altid nok.

I denne guide kan du finde gode råd om, hvad du selv kan gøre for at rense og vedligeholde din varmepumpe, samt hvordan du nemmest gør det. Vi fortæller dig bl.a., hvilke dele af varmepumpen, du selv kan rengøre, og hvor ofte det bør ske.

Vedligeholdelse af varmepumper er en simpel proces, men den er vigtig for at varmepumpen kan fungere optimalt. Faktisk er det sådan, at varmepumper generelt har en meget lang levetid – omkring 15-20 år – men den kan blive kortere, hvis varmepumpen ikke rengøres og vedligeholdes ordentligt.

Derfor er det en god idé at læse denne guide om varmepumpers rengøring og vedligeholdelse, så du kan få mest mulig ud af din varmepumpe.

Rengøring og vedligeholdelse af varmepumper – Hvad skal du gøre?

Du bør undgå at støvsuge din varmepumpe, men tør den gerne af for støv. Hænger varmepumpen et sted, hvor den bliver meget fedtet – for eksempel i et køkken, hvor der er meget mados – kan du bruge en fugtig klud med lidt sæbe.

Husk dog på, at varmepumpen er elektronisk udstyr, og derfor bør du ikke bruge mere vand, end du ville på dit TV. Du bør også kontrollere varmepumpens filtre med jævne mellemrum og rengøre dem efter behov. Dette gør du ved at åbne frontlågen og undersøge, om filtrene er dækket af et gråligt lag støv. Er det tilfældet, skal du rengøre filtrene.

Hvordan renser man filter på varmepumpe?

Du renser filteret på din varmepumpe ved at åbne frontlågen, tage filtrene ud (forsigtigt så du ikke spreder støvpartiklerne i hele rummet) og støvsuge dem. Herefter kan du vaske dem med varmt sæbevand og en blød børste, hvis det er nødvendigt. Husk at skylle dem grundigt fra bagsiden, når du er færdig – dette gør du for at skylle støvet ud af filteret.

Når du har taget frontstykket af (eller åbnet frontlågen – det afhænger af varmepumpens model), kan du forsigtigt støvsuge varmepumpens lameller med et blødt mundstykke; men pas på, for lamellerne er skarpe og kan let beskadiges. Når filtrene er helt tørre, kan du sætte dem tilbage i varmepumpen. Kontroller at de sidder rigtigt, og luk frontlågen.

Det er vigtigt at huske på, at varmepumper ikke holder evigt. Selvom varmepumper generelt har en lang levetid, vil der altid være dele af varmepumpen, som slides med tiden. Jævnlig rengøring af varmepumpens filtre er med til at minimere risikoen for, at der kommer støv længere ind i systemet, og dermed udsætte eller undgå behovet for udskiftning af slidte dele.

Se også videoen sådan renser du filter på din varmepumpe:

Sådan rengør og vedligeholder du varmepumpens udendørs del

Det er ikke kun varmepumpens indendørs del, der skal rengøres og vedligeholdes – selv varmepumpens udendørs del har brug for lidt pleje fra tid til anden. Først og fremmest kan du fjerne snavs og pollen fra varmepumpens metal- og plastdele med en fugtig klud. Du bør også tjekke, at der ikke er noget, der kan tilstoppe afløbshullet og forhindre kondensvandet i at komme ud.

Det allervigtigste er at sørge for, at varmepumpens ventilation er fri for hindringer. Hvis ventilationen er blokeret – for eksempel af blade eller sne – kan det påvirke varmepumpens funktion, så den kører mindre effektivt, og den ikke komme af med varme, så du kan risikere, at den overopheder. Derfor bør du jævnligt kontrollere varmepumpens udendørs del og fjerne eventuelle blade eller sne.

Det kan være en god idé at købe en varmepumpeskjuler, der både beskytter mod vejr og vind, forhindrer blade og skidt i at komme ind i varmepumpen og gør varmepumpens udedel lidt kønnere.

Hvor ofte skal varmepumper rengøres og vedligeholdes?

Det er ikke så ofte, varmepumper skal rengøres og vedligeholdes. De fleste kan nøjes med at kontrollere filtrene hver tredje måned. Faktisk er det ofte nok at rense varmepumpens filtre en gang om året eller hver andet år. Men hvis du bor et sted, hvor der er meget støv eller røg i luften – for eksempel i en by – kan det være nødvendigt at rengøre varmepumpen oftere.

Måske synes du, det lyder af meget, men hvis du sammenligner med den vedligeholdelse, som et olie- eller pillefyr kræver, er vedligehold af en varmepumpe barnemad. Hvis du følger de ovenstående råd, kan du være sikker på, at din varmepumpe fungerer optimalt året rundt. Og hvem vil ikke gerne have en varm og behagelig bolig uden bekymringer?

Hvis du har brug for yderligere information om rengøring eller vedligehold af varmepumper, er du altid velkommen til at kontakte os. Vi står altid klar til at hjælpe dig med det, du har brug for.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan fylder man kølemiddel på varmepumpe?

Det gør “man” ikke. Påfyldning af kølemiddel må kun udføres af en professionel. Du er velkommen til at kontakte NovaSolar Service, hvis du har spørgsmål.

Hvorfor drypper min varmepumpe?

Hvis der drypper eller løber vand fra din varmepumpes indendørs del, er det et tegn på, at kondensslangen, der skal lede kondensvandet ud, er tilstoppet. Du kan undersøge om det udendørs afløbshul er blokeret, men du bør ikke selv rense selve kondensslangen – kontakt i stedet NovaSolar Service.

Hvor ofte skal varmepumpen rengøres?

Det er en god idé at gøre det til en vane at tjekke varmepumpens filter hver måned for at se, om de trænger til at blive rengjort. Hvis der er kæledyr eller mange mennesker, bør du gøre det endnu oftere, da der vil være mere støv i luften. Husk også at tjekke varmepumpens udendørs del for blade og sne.